3x Werken als zzp’er

Steeds meer mensen kiezen ervoor om als zzp’er te gaan werken. Zij zijn hiermee niet in loondienst bij een bedrijf, maar starten hun eigen bedrijf vanuit huis. Omdat er soms geen startkapitaal nodig is als zzp’er is het erg toegankelijk. Wanneer u zzp’er wilt worden, moet u zich erg goed voorbereiden, waarna u bij de KVK uw ondernemingsplan voorlegt. Lijkt het u ook wel wat om als zzp’er aan de slag te gaan? Dan leest u in deze blog drie beroepen die u kunt uitoefenen als zzp’er.

Zzp’er in de zorg

In de zorg werken relatief veel zzp’ers. Dit aantal neemt dan ook steeds verder toe. Daarentegen heeft de overheid strenge maatregelen opgesteld om schijnzelfstandigheid in de zorg tegen te gaan. We hebben immers allemaal behoefte aan kwalitatief goede zorg. U kunt zich bij de KVK inschrijven als bijvoorbeeld verpleegkundige, verzorgende of kraamverzorger. Wilt u bijvoorbeeld als arts, apotheker of fysiotherapeut werken, dan dient u zich verplicht te registreren in het BIG-register. Dit register, Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, maakt duidelijk wat u als zorgverlener mag en kan. Iedere vijf jaar moet u zich opnieuw laten registreren, waarbij u een zogenoemd BIG-nummer ontvangt. Als zzp’er in de zorg is het ook belangrijk om patiëntendossiers bij te houden

Zzp’er in het transport

Wanneer u zich als zzp’er wilt inzetten om goederen van een bedrijf te vervoeren, zijn hier strenge regels aan verbonden. Chauffeurs die namelijk niet in dienst zijn bij de onderneming, mogen het beroepsvervoer niet verrichten. Een Eurovergunning biedt hiervoor de oplossing. Dit is een ondernemingsvergunning voor transportbedrijven. Zo’n vergunning kunt u aanvragen bij de NIWO. De vergunning is vijf jaar geldig en maakt het dus mogelijk om als zzp’er transport te verrichten. Het is aan te raden om als zzp’er in het transport eigen middelen te regelen, zoals een eigen camion. Een camion koopt u nieuw of tweedehands.

Zzp’er in de zakelijke dienstverlening

Tot slot zijn er veel zzp’ers werkzaam binnen de zakelijke dienstverlening. Dit is een erg brede markt, waar u bijvoorbeeld kunt starten binnen accountancy, rechtskundige dienstverlening, reclame, fotografie, beveiliging, noem maar op. De branche van zakelijke dienstverlening kent namelijk de meeste zzp’ers en dat aantal groeit nog steeds door. Het is dan ook zeer aan te raden om u in een bepaald vakgebied te specialiseren. Wist u dat de meeste zzp’ers binnen deze branche beginnen na hun veertigste verjaardag? Dan hebben zij namelijk pas vaak genoeg vakkennis en reputatie opgedaan om goed voorbereid een opdracht aan te nemen. Zonder specialisatie zal u binnen deze branche dan ook niet voldoende opvallen om als zzp’er winst te behalen.