Een eigen restaurant beginnen

Veel mensen willen graag ondernemer worden en mensen die een voorliefde voor goede cuisine hebben dromen er logischerwijs vaak van om een eigen restaurant te hebben. er hangt altijd een soort magie heen om het hebben van een eigen restaurant. We zien dit ook vaak in films en documentaires worden afgebeeld als briljante artiesten die alles doen voor het vak. Het zijn vaak superperfectionisten en in de restaurants in die film loopt alles op rolletjes. Maar een eigen restaurant hebben is niet makkelijk, er komt veel bij kijken en in dit artikel bespreken we tips en tricks voor het beginnen van een eigen restaurant.

Creëer een goed concept

Elke goed restaurant begint natuurlijk met een concept. Je kunt niet zomaar een restaurant zijn waar je eten serveert. Je wilt een concept creëren rondom wat voor eten je creëert en waarom. Uit welk land komt je cuisine? Of ga je verschillende cuisines combineren. Probeer een invalsoek te vinden waar je iets unieks hebt. De volgende stap is natuurlijk het creëren van een menu. Een goed menu is simpel en vooral niet te groot. Veel beginnende restaurants maken de fout dat ze veel te veel items op het menu willen zetten zodat de klanten veel keuze hebben. Maar bij de klanten zorgt dit voor keuzemoeheid en bij de chefs voor veel te veel en onoverzichtelijk werk. Kies daarom per gang slechts drie of vier keuzes. Zoek wel variatie binnen die keuzes zodat er voor iedereen wat is.

Restaurant management

Als je een restaurant bent begonnen omdat je heel veel liefde hebt voor koken dan wil je het liefst alleen maar in de keuken staan. Misschien ben je wel de chef in je eigen restaurant. Maar vergeet niet dat er meer komt kijken bij een restaurant dan alleen de gerechten. Een restaurant kan snel omvallen door slecht management.

Zorg dus dat je elke dag weer de administratie op orde hebt, het restaurant grondig wordt schoongemaakt, zeker de keuken en dat je ook qua bedrijfsvoering denkt aan de kleine dingen. Zelfs de juiste rolcontainer huren is belangrijk om het restaurant op rolletjes te laten lopen. Net zoals de chefs zul je als restaurant manager en eigenaar lange dagen draaien. Het is hard werken maar kan ontzettend veel plezier opleveren en ook financieel voor heel veel succes zorgen als het restaurant goed draait. Maar je wilt natuurlijk niet plotseling verschijnen op een aflevering van ‘Kitchen Nightmares’.