Een goed thuisnetwerk werkt zo!

      Geen reacties op Een goed thuisnetwerk werkt zo!

Of je nu net verhuisd bent en je nieuwe stulpje wil voorzien van een goede verbinding, of gewoon je huidige internet verbinding wil verbeteren, een goed netwerk opzetten voelt vaak als abakadabra. Maar het optimaliseren van de internet verbinding van je apparatuur en de beveiliging die daarbij komt kijken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Van waar je je router moet plaatsen tot een encrypted Wi-Fi verbinding: hier zijn vijf tips voor een sterk thuisnetwerk.

1. Strategische positie

Het kan misschien verleidelijk zijn je router ergens ver weg te stoppen uit het zicht. De apparaten zijn vaak geen lust voor je interieur. Maar de basis van een goede Wi-Fi verbinding is een goed geplaatste router. IT experts raden aan om de router in een open gebied in het midden van je huis te plaatsen: ver van de muren verwijderd. Zodoende reikt het signaal tot iedere kamer in je huis. Ook vermindert dit het risico dat je Wi-Fi signaal buiten je huis reikt en buitenstaanders er op kunnen inbreken.

2. Bekabelde computer

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een bekabelde verbinding voor hoofd-apparatuur. Het voordeel van goede COAX kabel is dat je netwerk verbinding solide is en ononderbroken. Wi-Fi is gevoeliger voor tijdelijke interrupties. Het nadeel is het kabelwerk is dat je minder flexibel bent, maar voor een vaste computer maakt dat natuurlijk niet uit.

3. Verander de standaard naam en wachtwoord

Een nieuwe router komt vaak met een standaard SSID: Service Set Identifier. Inbegrepen zit een standaard naam en wachtwoord. Veel mensen houden dit bestaande wachtwoord aan, maar deze zijn eenvoudig te raden voor hackers. Bij het installeren van je netwerk zal je gebruik moeten maken van deze gegevens, maar zorg dat je ze daarna meteen verandert. Kies voor een Wi-Fi naam die geen persoonlijke informatie weggeeft, zoals naam of adres. Om je netwerk veilig te houden, kies een sterk wachtwoord en verander het eens in de zo veel maanden.

4. Encrypt je netwerk

Afhankelijk van het type router en Internet Service Provider (ISP) dat je hebt, kun je je Wi-Fi netwerk encrypten. Als je je router installeert, worden verschillende opties aangeboden. Voor de beste veiligheid, kies WPA2-AES (Wi-Fi Protected Access 2 – Advanced Encryption Standard).

5. Kies de goede bandbreedte

Veel routers zijn dual band. Dat betekent dat ze twee signalen uitzenden: zowel 2.4 GHz als 5 GHz. Als je een groot huis hebt en het signaal ver moet reiken, of door veel wanden en vloeren heen moet, kies dan voor de lagere frequentie van 2.4 GHz. Als dit niet het geval is, ben je beter af met het 5 GHz netwerk: deze is sneller en beter beveiligd voor hackers. Als je in een appartementencomplex woont heb je kans dat verschillende Wi-Fi signalen elkaar gaan verstoren. Verander dan eens het kanaal van de band (1, 6 of 11) om te kijken of dit verschil maakt.

Stay connected!