Mieren in de tuin: hoe komt u er vanaf?

      Geen reacties op Mieren in de tuin: hoe komt u er vanaf?

Mieren in de tuin kunnen zeker vervelend zijn. Zij kunnen schade aanrichten en in de weg komen wanneer je lekker wil eten. Zeker in de zomer worden de mieren erg actief, waardoor deze in de weg komen te zitten. Er zijn verschillende manieren om mieren te bestrijden. Welke zijn dit? Dat leest u hier!

De schade

Schade ontstaat wanneer de mieren zich onder de tegels in de tuin nestelen. Om een nest te maken, verwijderen zij het zand en creëren zij een soort tunnel. De terrastegels zullen dan los gemaakt worden en kunnen inzakken. Dit wil je natuurlijk niet! Helaas is dit niet de enige schade die mieren kunnen aanrichten. Zij zorgen er ook voor dat bladluizen blijven leven door hen te beschermen. Dit doen zij omdat bladluizen zoetigheid uitscheiden, wat mieren weer lekker vinden. Daarnaast kunnen mieren zich nestelen in het gazon wat kale plekken zal veroorzaken en kan het voorkomen dat mieren zullen bijten. Kortom, genoeg redenen om van mieren af te willen komen, dus.

Kokend water

Waarschijnlijk het makkelijkst om te doen, is om kokend water over het mierennest heen te gooien. Na een aantal dagen zul je zien dat het aantal mieren sterk zal verminderen, omdat deze verbrand worden door het kokende water. Misschien is het niet de meest diervriendelijke manier om van de mieren af te komen, maar het zal wel effectief zijn.

Mier-run

Mier-run, of aaltjes tegen mieren kunnen gebruikt worden om van bovengrondse mierenactiviteiten af te komen. De aaltjes werken alleen in vochtige grond, waardoor deze niet zo effectief zullen zijn binnenshuis of op terrastegels. Voor de meest effectieve bestrijding met aaltjes tegen mieren, horen tegels en houten planken verwijderd te worden voordat de aaltjes worden verspreid. Aaltjes werken op twee manieren. Allereerst jagen zij als het ware de volwassen mieren weg. Daarnaast worden de larven van mieren gedood door de aaltjes. Zo wordt een mierennest snel uitgeroeid.

Strooien

Dan kunnen er nog een paar goedjes gestrooid worden op en rond het mierennest om de mieren weg te houden. Denk bijvoorbeeld aan kruiden. Kruiden zoals lavendel, munt, rozemarijn en salie, onder andere, zijn goed in mieren op afstand houden. Door potjes met de kruiden door de tuin te plaatsen, blijven de mieren weg. Ook peper helpt hierbij. Mieren zullen niet over peper heen lopen. Wanneer dit net naast het nest wordt gestrooid, blijven de mieren dus bij hun nest.

Wanneer u de mieren niet wil doden, kunt u ook kiezen om het nest simpelweg te verplaatsen. Het is zeker wat meer werk, maar wel iets diervriendelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *